BSV Physiotherapy - Hydrotherapy Center / PARTICIPANT
Architectural Competition
[ Bodrum Health Foundation Physiotherapy and Hydrotherapy Center National Architectural Design Competition ]
Location: Bodrum
Year: 2025
BSV Physiotherapy - Hydrotherapy Center / PARTICIPANT
Architectural Competition
[ Bodrum Health Foundation Physiotherapy and Hydrotherapy Center National Architectural Design Competition ]
Location: Bodrum
Year: 2025
Bodrum’da Fizyoterapi ve Hidroterapi Merkezi
Bodrum’un kendine özgü yerel mimarisi ve doğal dokusuyla uyumlu bir anlayışla, modern çağın sağlık ihtiyaçlarını karşılayan bir tasarım geliştirmek hedeflenmiştir. Bu proje, alanın potansiyelini en üst düzeyde değerlendirmeyi, mekânsal kaliteyi artırmayı ve çevreye duyarlı bir yaklaşımı merkeze almayı amaçlamaktadır. Sonuç olarak, dengeli bir yapı ve kullanım yoğunluğuna sahip, çağdaş standartlara uygun ve geleceğe ilham verecek nitelikli bir sağlık kompleksi planlanmıştır.
Kavramsal Tasarım ve Formun Oluşumu:
Projenin formu; hastane programı, bina yönelimi ve arazi verileri etkisiyle oluşmuştur. Yapı, programdan yola çıkarak biri ana giriş kütlesi olmak üzere üç kanat olarak tasarlanmıştır. Hem ana kütlenin önünde kentsel boşluk yaratmak hem de yapı üzerindeki batı ışığını minimize etmek için, kanatlar doğu-batı doğrultusunda yerleştirilmiştir. Bu yönelim ile birlikte, kanatlar prizmatik kütleler olarak tasarlanıp, arsa sınırı ile birlikte yer yer çekilerek ritmik bir form oluşturulmuştur. Ard arda dizilen ve birbiri içine geçen prizmalar ile yerel mimari formlar referans alınarak, kent içinde coğrafya ile uyumlu çağdaş formda bir yapı oluşturmak hedeflenmiştir. Farklı doluluk boşluk ve kütle kompozisyonları içeren bu yapı plastiği, hem yapının her açıdan dinamik algılanmasını hem de insan ölçeği ile ilişki kurmayı sağlamaktadır. Yapının merkezinde yer alan hastane ana giriş kütlesi, yerden kopuk bir prizma biçiminde tasarlanmıştır. Bu ikonik form ile hem girişin tanımlanması sağlanmış hem de hastane girişi için gölgelik bir alan oluşturulmuştur. Çevre yapılarla uyumlu yüksekliklere sahip olan diğer kanatlar, Bodrum’un çok katlı olmayan mimari karakterine uyum sağlama amaçlı bu prizmatik yapıyı devam ettirir.
Cephe Tasarımı ve Işığın Kullanımı:
Farklı yüksekliklerdeki beyaz, solid kütlelerden oluşan bu yapıda, mahremiyetin ön planda tutulduğu alanlarda pencere açıklıkları sınırlandırılmıştır. Doğayla güçlü bir bağ kurulması gereken mekanlarda ise geniş ve şeffaf yüzeyler tercih edilmiştir. Prizmatik kütleleri birbirine bağlayan koridorlar, iç mekanın doğal ışık almasını sağlamak amacıyla şeffaf prizmalar şeklinde tasarlanmıştır. Şeffaf elemanlarla zenginleştirilen cephe tasarımı, iç ve dış mekan arasında güçlü bir bağ kurmaktadır.
Hastane Programı ve Fonksiyonların Düzeni:
Yapının merkezinde yer alan kütle; zemin katında giriş ve karşılama alanlarını, birinci katta poliklinikleri, ikinci katta ise yönetim birimlerini barındırmaktadır. Hidroterapi ve fizyoterapi birimleri, giriş kütlesinin sağ ve sol kanatlarında konumlandırılmıştır. Bodrum katında ise; teknik mahaller, sığınak ve otopark alanı yer almaktadır. Kullanıcı dostu bir tasarım anlayışıyla, birbiriyle ilişkili fonksiyonlar bir arada toplanmış ve engelli bireylerin tüm birimlere kolay erişimi sağlanmıştır.
Fizyoterapi birimleri, geniş cam cepheleri sayesinde dış mekanla güçlü bir ilişki kurmakta ve gerektiğinde pilates/yoga gibi tedavilerin açık havada yapılmasına olanak tanımaktadır.
Hidroterapi bölümü ise mahremiyetin ön planda tutulduğu bir yaklaşımla, arazi topografyasının yükselmeye başladığı alana yerleştirilmiştir. Terapi havuzu, iki kat yüksekliğinde tasarlanmış olup, mahremiyetin korunması amacıyla çatı pencereleri ile aydınlatılmıştır.
İç Mekan ve Malzeme Kullanımı:
İç mekan tasarımında, sıcak ve doğal bir atmosfer yaratmak amacıyla ahşap ve turkuaz tonlarında malzemeler bir arada kullanılmıştır. Turkuaz renk, hidroterapiyi çağrıştırmakta ve terapi / tedavi havuzlarının bulunduğu alanlarda da seramik duvar kaplaması olarak kullanılmaktadır. Zemin kaplamalarında, hijyen ve dayanıklılık önceliğiyle ıslak hacimlerde seramik, diğer mekanlarda ise vinil malzeme tercih edilmiştir.
Peyzaj Tasarımı ve Çevresel Entegrasyon:
Bodrum’un karakteristik taş duvarları, projede peyzaj elemanlarına dönüşerek, topoğrafyanın yükseldiği alanlarda setleri ve açık oturma alanlarında oturma birimlerini oluşturmaktadır. Hastane girişinde, hasta indirme ve ambulans kullanımına uygun kısa süreli otopark alanı tasarlanmıştır. Kapalı otopark girişi ise, Paşadede Caddesi üzerinden verilmiştir. Mevcut ağaçlar korunmuş, alana Akdeniz iklimine uygun yeni ağaç türleri eklenerek yapı çevresinde doğal bir mikroklima yaratılmıştır.